Socialt
Fokusområde: Branschens bästa arbetsplats
1. Säker arbetsplats
Fasadgruppens verksamhet är utsatt för risker kopplade till säkerhet och arbetsmiljö. Arbetet kan vara fysiskt krävande och utförs ofta på ställningar och på hög höjd. Koncernen arbetar därför för en säker och hälsosam arbetsmiljö med tydliga säkerhetskrav på byggarbetsplatserna.
Fasadgruppen har en arbetsmiljögrupp med representanter från olika delar i koncernen som verkar för att säkerställa den bästa arbetsmiljön för Fasadgruppens hantverkare och underentreprenörer. För att öka kontrollen i underentreprenörsledet genomförs särskilda due diligence-utredningar på de entreprenörer som Fasadgruppens dotterbolag engagerar, liksom oanmälda platsbesök.
Skador och olyckor förebyggs genom att varje dotterbolag årligen kartlägger potentiella arbetsmiljörisker samt formulerar en plan för hur dessa förhindras. Detta ska dokumenteras av arbetsmiljögruppen och rapporteras till samt följas upp av koncernledningen. Samtliga arbetsledare utbildas i säkra arbetsmetoder och rutiner, vilket dokumenteras i en kompetensmatris som årligen redovisas för ledning och styrelse.
2. Inkludering och mångfald
Fasadgruppen är verksam i en bransch som historiskt varit kraftigt mansdominerad. Koncernen arbetar därför aktivt för att öka mångfalden. Störst möjlighet finns att öka antalet kvinnor på tjänstepersonssidan, men koncernen eftersträvar också att över tid attrahera fler kvinnor till hantverkaryrket. En viktig aspekt i detta arbete är att erbjuda inkluderande arbetsplatser där inga former av diskriminering eller trakasserier tillåts. Fasadgruppen har nolltolerans mot diskriminering vid rekrytering, beslut om ersättning, arbetstider, semester, arbetsuppgifter, föräldraledighet, prestationsbedömning, utveckling samt hälso- och friskvårdsfördelar.
3. Kompetensförsörjning och utveckling
En av Fasadgruppens främsta hållbarhetsrisker är brist på kompetenta hantverkare, särskilt i förhållande till att efterfrågan på energieffektiviserande fasadåtgärder bedöms öka under lång tid framöver. För att långsiktigt stärka attraktionen i hantverkaryrket medverkar Fasadgruppen på gymnasiemässor och samarbetar med yrkesförberedande utbildningar, samt erbjuder lärlingsprogram.
Internt vill koncernen ta tillvara den omfattande kompetensen hos våra medarbetare genom kunskapsdelning och ledarskapsutbildningar. Många projektledare har en bakgrund som hantverkare, vilket ger goda förutsättningar att bli framgångsrik i sin roll. Genom årliga medarbetarundersökningar identifieras utvecklingsområden för att kontinuerligt bli en bättre arbetsgivare.
Fasadgruppen bildades 2016 genom sammanslagningen av två fasadföretag, som bägge hade lång erfarenhet från branschen och med god lönsamhet. Tanken var att företagen skulle fortsätta att verka fristående med fortsatt lokal kännedom, engagemang och kompetens – men samtidigt kunna erbjuda kunden en trygghet i ett större sammanhang
HistorikFasadgruppens strategi bygger på att förvärva och utveckla lokala marknadsledare, dra nytta av samarbete och skalfördelar inom koncernen och att kunna tillhandahålla ett hållbart och tryggt erbjudande till kund.
StrategiFasadgruppens affärsmodell bygger på en decentraliserad struktur som förenar det lokalt förankrade bolagets driv, närhet till kund och begränsade omkostnader med gemensamma möjligheter att uppnå skalfördelar och erbjuda heltäckande lösningar till kunderna.
AffärsmodellFasadgruppens dotterbolag bedriver verksamhet på marknaden för tjänster inom fastigheters klimatskal i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Cirka 80 procent av verksamheten är inriktad på renovering och uppgradering av fastigheter, och resterande på nyproduktion.
MarknadSom marknadsledare strävar Fasadgruppen efter att professionalisera och driva hållbar utveckling i hela branschen.
Hållbarhet